måndag 10 november 2014

Jag finns av Maja-Maria Henriksson


”Hjärtat är en muskel som aldrig vilar.
Det arbetar varje dag, natt, timme, minut, sekund.
Tänk om det slutar?
Tänk om det bara väljer att stanna?
Då finns jag inte längre.”

Så inleds den gripande boken ”Jag finns”, som är baserad på författarens egen uppväxt. Boken handlar om 14-åriga Johanna. Hon går i skolan som en normal tjej och hon bor i ett hus med sin mamma och bror som vilken vanlig tjej som helst, men hennes liv är inte som andras. I skolan blir hon varje dag misshandlad av två killar som utnyttjar henne till det yttersta. Och hemma blir hon misshandlad av sin mamma.
Det enda hon vill är att andra ska se henne. Att någon ska kolla på henne, se vad som händer och sätta stopp för allting som inte går att stoppa. Enda gången hon känner sig levande, som en människa, är när rakbladet skär sönder hennes vener och blodet rinner ner för handleden. Då kan Johanna se att hon är någon, att blodet pumpar runt i hennes kropp som på precis alla andra.

Det är en stark berättelse som man verkligen inte kan slita sig ifrån. Man får läsa om överlevnad mot alla odds, om mod och kraft att bryta sig loss. Vad ska man göra när allt gör så ont att man inte längre kan känna smärtan?
Vad ska man göra när ingen vill eller kan hjälpa en? När alla bara kollar på och låtsas som att de inte ser?

Kaiza K

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar